Držková polievka
5 porcí
Ingredience:
dršťky
sůl
zelenina 8 dkg
máslo 6 dkg
mouka 8 dkg
pepř 2 zrnka
zázvor 1 na špičku nože
česnek 1 stroužek
sůl
petržel
majoránka
maso uzené 12 dkg
Popis přípravy:
Dršťky se operou, posypou moukou, v ní dobře vymnou, vyperou
ve studené vodě, pak se v soli vymnou, opět vyperou, poté se
spaří a pak zase ve studené vodě vyperou a dají se vařit. Za půl
hodiny vodu slijeme, na dršťky nalijeme čistou, studenou vodu,
osolíme a uvaříme je do měkka. Mezi vařením přidáme k nim na
kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a uzené maso. Měkké
dršťky nakrájíme na nudličky a uzené maso na kostky. Procezenou
polévku zahustíme žlutou jíškou, přidáme do ní kousek se solí
utřeného česneku, pepř, majoránku strouhaný zázvor, sekanou
petrželku, nakrájené dršťky, uzené maso a polévku ještě dobře
povaříme.